Krađa identiteta

Detektivska agencija ANONIMUS pruža profesionalne detektivske usluge prevencije krađe identiteta kao i saniranja i ublažavanja posledica krađe identiteta nakon što je do iste došlo. Naši privatni detektivi su prošli specijalističku obuku za krađu indentiteta u SAD i jedina smo detektivska agencija u Srbiji koja ima kadar koji je obučen za asistenciju kod krađe identiteta. Šta je tačno krađa identiteta? Krađa identiteta predstavlja krivično delo nezakonitog prisvajanja ličnih ili finansijskih informacija određene osobe sa ciljem da se identitet te osobe iskoristi da se počini neka vrsta prevare, kao što su neovlašćene transakcije ili kupovine. Krađa identiteta se manifestuje na mnogo različitih i žrtve krađe identiteta tipično trpe posledice po njihovim kreditom, finansijama ali i ličnoj reputaciji. Krađa identiteta se događa kada neko ukrade Vaše lične podatke, kao što je JMBG, broj računa u banci, broj kreditne kartice...

Krađa identiteta se može desiti na različite načine, na primer, neki počinioci ovog krivičnog dela kopaju po đubretu kako bi pronašli neka dokumenta iz banke sa podacima o broju računa i kreditnih kartica. Sofiticiraniji IT metodi uključuju pristupanje korporativnim bazama podataka i krađa lista klijenata sa ličnim informacijama. Kada počinioci dođu do informacija koje žele oni mogu to da zloupotrebe tako što će uništiti kreditni rejting tog klijenta kao i mnoge druge lične informacije. Počinioci ovog krivičnog dela sve više koriste kompjutersku tehnologiju kako bi došli u poziciju da mogu da prisvoje lične podatke i izvrše krađu identiteta. Da bi došli do tih informacija, ljudi mogu da pretražuju hard diskove ukradenih ili odbačenih kompjutera, mogu da hakuju komjutere ili računarske mreže, mogu da pristupe računarskim bazama podataka, mogu da koriste malver koji sakuplja podatke da inficiraju računare, mogu da pregledaju socijalne sajtove za upoznavanje, ili da koriste imejlove ili tekstualne poruke obmanjujućeg karaktera.


detektivska agencija slika za krađu identiteta

Žrtve krađe identiteta često nisu ni svesne da im je identitet ukraden sve dok ne počnu da primaju poruke kako im je kreditni rejting smanjen ili da su, na primer, odbijeni za zajam od banke. U SAD krađa identiteta se dešava u ogromnim količinama a broj žrtava kao i šteta direktno prouzrokovana time je u enormnom uzrastu. U 2021 godini, u SAD, istraga je utvrdila da je 42 miliona amerikanaca bilo žrtva krađe identiteta, što je kao posledicu imalo nestanak odnosno krađu 52 milijarde dolara od žrtava ovog krivičnog dela. U 2023 procene su da će do kraja godine novčana šteta kao direktna posledica krađe identiteta da dostigne neverovatnih 636 milijardi dolara, što direktno reflektuje eksplozivnu stopu porasta ovog zločina.

Razlikujemo više vrsta krađe identiteta, postoji finansijska krađa identiteta (korišćenje tuđeg identiteta radi kupovanja dobara ili usluga-najčešće se dešava upravo ova vrsta), JMBG krađa identiteta (koristi se za podnošenje zahteva za kredit, zajam...), zdravstvena krađa identiteta (neko glumi nekog drugog da bi se lečio u zdravstvenoj ustanovi), sintetička krađa identiteta (prevara gde počinilac kombinuje realne-kradene podatke sa lažnim podacima da stvori nov identitet koji koristi da otvori lažne račune i pravi lažne kupovine i na taj način mogu da kradu novac od bilo koje kompanije koja produži kreditnu karticu na osnovu lažnih podataka), dečija krađa identiteta (počinilac koristi identitet deteta zarad lične dobiti, radi rezidencije, zaposljenja, zajma, bekstva od policije, često se dešava, i to od nekoga bliskog, člana porodice, deteta prijatelja, ponekad i od preminule dece...), poreska krađa identiteta (počinilac koristi tuđi identitet da podnese lažnu poresku prijavu, ili za refundaciju poreza), kriminalna krađa identiteta (počinilac koristi tuđi identitet da izbegne hapšenje kada je na poternici ili u bekstvu).

detektivska agencija slika_za_kontakt_telefon 5

POZOVITE NAS - 011/ 2835531 (9:00h do 17:00h) i 064/ 1199880 (24h)


Kako da znate da li ste bili žrtva krađe identiteta?

Ponekad može biti teško da znate da li ste bili žrtva krađe identiteta, posebno ukoliko ne proveravate stalno Vaše finansijske izveštaje. Neki od jasnih indikatora da ste žrtva krađe identiteta su računi za nešto što znate da niste kupili, imejlovi kao potvrda registracije sa sajtova na koje se niste prijavili, odbijeni ste za plaćanje iako znate da imate novca na računu. Ostali znaci mogu biti ček koji Vam je odbijen, nalog za Vaše privođenje, neobjašnjivi računi, gašenje računa, sečenje struje, ne možete da se ulogujete na Vaš nalog, upozorenja iz banke, nove kreditne kartice na Vaše ime za koje niste Vi aplicirali.

Kao iskusni profesionalni u ovom poslu razumemo kako je biti žrtva ovakve prevare i da sve to predstavlja vremenski i psihički zahtevan proces. Kada ste utvrdili da ste bili žrtva krađe identiteta potrebno je da što pre prijavite to i da preduzmete odrešene korake koje ćemo Vam predstaviti u ovo tekstu. Za početak, alarmirajte sve izveštaje sa Vaše kreditne kartice i zamrznite kreditnu kariticu. Alarmiranje predstavlja dodatni sloj zaštite koji služi za ti da onaj ko želi da otvori račun mora da potvrdi svoj identitet, obično putem telefona. Time što ste zamrzli svoj kreditni izveštaj sprečavate pristup svima da mogu da dođu do bilo kakvih informacija vezanih za Vašu kreditnu liniju. Svi Vaši kreditni izveštaji će tako biti uklonjeni iz cirkulacije tako da niko neće imati pristup. Ukoliko nemaju pristup ne mogu da otvore ni jedan nalog na Vaše ime.

Nakon što ste uradili sve ovo što piše u tekstu iznad, potrebno je da kontaktirate sve kompanije koje su imale veze sa sumnjivim aktivnostima. Obavestite kompanije da ste žrtva krađe identiteta, da niste otvorili ni jedan nalog, i, da, u skladu sa time, svi nalozi trebaju da budu zamrznuti. Možete da prezentujete da ste žrtva prevare tako što ćete podneti žalbu, osporiti naplate, i dostaviti sve prijave koje ste podneli u vezi sa tim incidentom. Zakon je na Vašoj strani. Veoma je važno da osporite sve lažne novčane naplate kao i informacije sa Vaše kreditne kartice. Banke i kompanije kreditnih kartica trebaju da zatvore Vaš stari nalog i da Vam pošalju novi, na kome tebate da promenite informacije kao što su korisničko ime i pristupna šifra. Nakon toga, nastavite da nadgledate Vaše izveštaje kako bi se uverili da informacije više nisu dostupne bilo kome drugom osim Vas.

Svako može biti žrtva krađe identiteta, ali su deca i stariji grupe koje su najpodložnije ovoj vrsti napada jer potencijalno slabije razumeju specifične situacije, račune, i o njima i njihovim finansijama brinu drugi. Deca mogu da budu žrtve krađe identiteta a da toga nisu ni svesna sve dok ne postanu punoletni. Stara lica često daju dosta ličnih informacijama u blonicama, kućepaziteljima, doktorima, radnicima bolnice, a to su sve mesta gde neko može da dođe do tih podataka i da ih zloupotrebi. Ukoliko ste primetili bilo šta od onoga što smo opisali, ili bilo šta drugo što može čak i indirektno ukazivati na mogućnost da ste bili žrtva ili potencijalna meta krađe identiteta, kontaktirajte detektivsku agenciju Anonimus radi asistencije, savetovanja i pomoći.

Možete nas kontaktirati na neki od naših telefona 011/2835531 ili 064/1199880 običnim pozivom ili putem Viber-a ili Whatsapp-a, a možete nam pustiti imejl, kako god Vi preferirate. Možete nas kontaktirati 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, za naše klijente smo uvek dostupni.

=> NASTAVITE NA SLEDEĆU STRANICU